" Het geheim van vooruitkomen, is beginnen met lopen."

Informatie voor jongeren

Hoi,

wat brengt de toekomstAls jongere kan je soms het gevoel hebben dat er heel wat uitdagingen, bochtjes en hobbels op je pad zijn. Dit is heel normaal en het hoort bij het opgroeien, wat soms als behoorlijk pittig kan voelen. Toch vormen deze uitdagingen, bochtjes en bochten meestal geen echte obstakels en zijn ze over het algemeen ook zo weer gladgestreken. Maar wanneer ze voor jou hoge bergen gaan vormen en je het zicht belemmeren........dan wordt het een ander verhaal.

Het kan als jongere soms heel lastig zijn om te ontdekken wie je bent en wat je wilt. Op welke manier kun je het beste omgaan met een omgeving die niet altijd begrijpt wat jij bedoelt? Een omgeving die soms een compleet andere taal lijkt te spreken dan jij. Je zelfvertrouwen kan hierdoor wel eens ver te zoeken zijn, waardoor je je onzeker kunt gaan voelen. Op school, bij je sportvereniging, in je vriendenkring of zelfs thuis. Dit zijn normale dingen, waar iedere jongere wel eens mee worstelt.
Wanneer je echter iedere dag met lood in je schoenen naar school gaat, je lange tijd niet ‘’lekker in je vel’’ zit of vaak piekert en het niet kunt stoppen, kunnen je bergen steeds hoger worden. Deze kunnen ook ontstaan doordat je thuis in een moeilijke situatie zit. Dat je ouders uit elkaar zijn/gaan of dat je iemand bent verloren die je heel dierbaar was. Het kan natuurlijk ook zijn dat je moeite hebt met iets heel anders, of dat je het gevoel hebt dat je het ‘’even gehad hebt’’. Terwijl je eigenlijk niet weet waar het vandaan komt en hoe je het op kunt lossen. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor jouw weg niet loopt zoals jij het graag zou willen en de bergen op je weg steeds hoger worden. Dan is het prettig om te weten dat er iemand is die je kan helpen. Iemand die even met je meeloopt en die onbevooroordeeld naar je luistert en met je mee kijkt naar jouw probleem. Om van daaruit samen op zoek te gaan naar een oplossing om je weer beter te voelen.

uitdaging aan durven gaanWanneer je dit leest, heb jij waarschijnlijk ook last van flinke bergen op je weg. Door dit te lezen heb je de eerste stap gezet om deze bergen te gaan beklimmen. Stoer! Toegeven dat je het even niet weet en hulp nodig hebt is een teken van wijsheid en kracht. Na het zetten van deze eerste stap wil ik je graag begeleiden bij het zetten van je volgende stappen. Hiervoor gaan we met elkaar bekijken en onderzoeken hoe ik jou het beste kan helpen. Wat past bij jou? Wat we precies gaan doen ligt vooral aan wat jij leuk vindt om te doen. Wil je vooral graag praten? Of wil je liever iets anders doen, zoals knutselen, tekenen, een rap maken, wandelen, enz. Het kan allemaal. Op weg naar de top van de berg liggen veel wegen open. Bij alles wat we doen tijdens het traject, sta jij en jouw beleving centraal. Wat jij tijdens de sessies met mij bespreekt blijft tussen ons. Bij gesprekken met je ouders, en/of school, wordt alleen jouw proces besproken, nooit de inhoud. Zij krijgen tijdens dat gesprek wel handvatten om jou zo goed mogelijk te ondersteunen in je proces.

Wil je, na het lezen van deze pagina, een kennismakingsgesprek of wil je dat ik jou een stukje begeleidt op jouw pad? Dan kan jij en/of je ouders mij altijd vrijblijvend bellen (06-12769211) of mailen (). Onder de 17 jaar heb ik nog wel de toestemming van je ouders nodig om je te kunnen begeleiden.

Groetjes Marjon